Skip to main content
0

RDM Makers Blog : Week 44

By Uncategorized

De herfstvakantie is weer voorbij. Alhoewel herfstvakantie, We hebben hier bij Makerspace genoeg te doen gehad! We hebben nieuwe leden, en hebben wat mooie projecten uitgevoerd. Hieronder kun je zien welke dat zijn.

 

Project – Supertoys  bijzettafel

Voor ontwerper Merle Flügge hebben we een mooie 3D vorm mogen frezen. Dit is een kunstobject in het kader van haar werk ”supertoys”. Je zou het niet zeggen, maar het is uiteindelijk een bijzettafeltje geworden.. Ze stond hiermee op de Dutch Design Week dit jaar, in de ”Time is Now” tentoonstelling van Baars en Bloemhoff. Meer informatie vind je op http://www.supertoyssupertoys.com

 

 

 

Project – Bamboe fruitschalen

Voor het communicatie – en ontwerpbureau Tigges hebben we een mooi aantal bamboe fruitschalen geproduceerd. Dit was een mooie klus Door de strakke deadline en het aantal, 180 stuks. We moesten naast het freeswerk ook de planken afwerken en lasersnijden met een aangeleverd ontwerp. We zijn trots op het resultaat, en de klant is tevreden.

 

 

 

 

Nieuwe leden

Er hebben zich weer nieuwe leden aangesloten bij onze community! Daar zijn we natuurlijk altijd blij mee. Hieronder zie je wie dat zijn.

 

Lorenzo Antonioni

Lorenzo Antonioni ontwerpt onder de naam Bulbolight lampen, en gaat bij ons aan de slag om prototypes te fabriceren van zijn nieuwe ontwerpen.  Meer informatie over zijn werk kun je vinden op https://www.bulbolight.com/!

 

Cynara

 

Nadia Fani

De Italianen hebben ons gevonden, want ook Nadia Fani gaat bij ons aan de slag! Ze is met een erg tof project bezig. We gaan hier later wat dieper op in, maar ze gaat een 3D printer ontwerpen die gips kan printen in grote volumes. ( denk aan 1 x 2 x 1m). We zijn erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken! Wil je weten hoe haar project verloopt? Volg ons dan op instagram om wekelijks updates te krijgen.

Volg ons ook op Instagram en Facebook voor meer updates!

@RDM_Makerspace

RDM Makers Blog : Week 40

By Uncategorized

RDM Services is nu écht gelanceerd, en dat merken we! De aanvragen vliegen binnen. We krijgen tot nu toe leuke opdrachten, en dat is goed nieuws. In deze blog zullen we enkele projecten die we afgelopen twee weken hebben uitgevoerd toelichten. Ook hebben we voor het Havenbedrijf Rotterdam een innovatie dag georganiseerd, wat erg succesvol was. Foto’s kun je hieronder vinden!

 

Project – logo uit aluminium plaat voor OpenDesignCentrum

Voor het OpenDesignCentrum hebben we een logo gefreesd uit een plaat 7071 Aluminium. Een mooie klus om de toleranties weer even op scherp te zetten. We klant wilde de freesbanen in het freeswerk zien, iets wat bij aluminium vanzelfsprekend is. We hebben gekozen voor een ”adaptive milling strategy”, een frees strategie waarbij de druk op je freesbitje constant is. Op die manier gaat je bitje veel langer mee en kun je sneller productie draaien. Dit zorgt uiteindelijk natuurlijk voor een lagere kostprijs voor de klant. Als bonus geeft het een bijna hypnotiserend effect wanneer je er naar kijkt. Oordeel zelf!

 

 

 

Project – Houten portomonnees

Een andere mooie klus die we hebben uitgevoerd zijn houten portemonnees. De uitdaging hierbij lag wederom bij de toleranties. Zo moeten de pasjes exact in de sleuf passen, zonder speling. Bij teveel speling zouden de pasjes niet blijven zitten. Dit hebben we uiterst nauwkeurig opgepakt, en we zijn trots op het resultaat. Daarnaast moesten de portemonnees aan twee zijden gefreesd worden, wat we handig hebben opgelost. De portemonnees gaan binnenkort in de verkoop, en we hopen natuurlijk in de toekomst nog meer stuks te kunnen maken!

 

Innovatiedag Havenbedrijf Rotterdam

Voor het Havenbedrijf Rotterdam hebben wij een innovatiedag georganiseerd. We hebben tijdens deze dag verschillende workshops gegeven aan in totaal 150 man! De workshops gingen over onderwerpen als Internet of Things , Big data , Robotics enCyber security. Een geslaagde dag met veel blije gezichten. Het is altijd leuk om mensen te mogen inspireren!

 

Volg ons ook op Instagram en Facebook voor meer updates!

@RDM_Makerspace

RDM Makers Blog : Week 38

By Uncategorized

Welkom bij onze nieuwe Rubriek RDM Makers Blog! Wij en onze leden zijn hier dagelijks hard aan het werk  en dit willen we graag met je delen! In deze blog krijg je regelmatig te zien wat we hier nou precies doen op RDM Makerspace, wat onze leden maken en ontwerpen en wat wij voor toffe projecten uitvoeren in het kader van RDM Services!  

 

Project – Gipsen mallen voor keramieken fijnstof mokken van Ser-Vies

Het ontwerpersduo Iris de Kievith en Annemarie Piscaer ontwikkelen keramiek servies waarin Rotterdams fijnstof is verwerkt. Ze vangen dit op een speciale manier op en verwerken dit in keramiek. Dit gieten ze vervolgens in kommen, bekers en borden.

Een tof initiatief waarbij wij graag met ze mee denken in de productie. Wij produceerden mallen waar ze het keramiek in gieten. Deze zijn gefreest uit gips. Een lastig te verwerken materiaal, waar goede frees parameters uiterst belangrijk zijn. De eerste testen zijn geslaagd, je kunt zien hoe strak de eerste bekers uit de mallen komen!

 

Meer informatie kun je vinden op hun instagram; @ser_vies_

 

 

Project – Infrarood sensor toolholder voor Ramlab

Bij Ramlab zijn ze bezig met het 3D printen van stalen onderdelen. Dit doen ze met behulp van een robotarm d

ie computergestuurd lasnaden op elkaar legt, tot de gewenste 3D vorm is bereikt Er zitten veel sensoren aan deze robotarm die dit proces controleren.  Een van deze

 sensoren die ze bij hun laatste project no

dig hebben is een infrarood sensor. Deze moet zo dicht mogelijk bij de lasnozzle zitten om de temperatuur te meten. Hiervoor is een houder ontworpen die uit aluminium gefabriceerd moet worden. Wij hebben deze onderdelen gefreesd en afgewerkt. Meer informatie kun je vinden op www.ramlab.com

 

 

Nieuw Lid- Philipp Dünnwald

We hebben een nieuw lid onder ons, Philipp Dünnwald!

Philipp loopt al jaren bij RDM Makerspace rond, om zogeheette teeterboards te maken. DIt zijn springplanken die hij in het circus gebruikt om acrobatisch ekunsten mee uit te halen. Deze planken hebben een speciale vorm, die hij met behulp van de CNC freesbank uitfreest. Philipp huurt vanaf heden ook een kavel bij ons, om zijn teeterboards te maken en andere nieuwe producten te ontwerpen! Als je wilt zien hoe Philipp zijn teeterboards maakt én gebruikt, volg ons dan op @RDM_Makerspace!

 

 

Volg ons ook op Instagram en Facebook voor meer updates!

@RDM_Makerspace

 

RDM Makerspace in de media: 2015

By Uncategorized

In 2015 was RDM Makerspace weer in vele media te bewonderen. Het jaar begon al meteen goed met een artikel in de Volkskrant. Daarna volgden artikelen in o.a. Business Magazine, De Groene en Holland Herald en TV shows Bright TV en RTL Z Today.

Visie RDM Makerspace: Internet of Things, Robotics, 3D Printing, Drones

By Uncategorized

RDM Makerspace heeft als missie om toegang tot techniek laagdrempelig te maken; door o.a. het goedkoper worden van hardware en software wordt het mogelijk voor iedereen om zijn/haar creatie te realiseren. Deze ontwikkeling is vergelijkbaar met de pc/internet revolutie; doordat iedereen toegang kreeg tot kennis tegen marginale kosten ontstonden nieuwe innovatieve services en producten die voorheen ondenkbaar zouden zijn geweest. RDM Makerspace ziet 4 ontwikkelingen die de komende jaren vergelijkbare impact zullen hebben:
– Internet of Things
– 3D printen
– Robotics
– Drones

Daarbij zien we de 4 ontwikkelingen niet als losstaand thema, maar is kruisbestuiving ‘key’ voor het creëren nieuwe innovaties. In het Innovation Dock op RDM Rotterdam komen deze thema’s samen door samenwerkingsverbanden die RDM Makerspace het afgelopen jaar heeft gevormd met corporate en MKB bedrijven. Hieronder een overzicht van deze partnerships:

Pilot 3D printen in de maritieme sector; initiatiefnemers RDM Makerspace, Innovation Quarter en Havenbedrijf Rotterdam

RDM Makerspace en IRS Robotics openen Robotics Zone

RDM Makerspace en KPN lanceren IoT Academy

Drone Zone op RDM Rotterdam

Mangrove MakeDay

By Uncategorized

Afgelopen 18 november was Mangrove bij ons hun teamuitje met hun MakeDay. Het team had zich voorafgaand aan de dag zich goed voorbereid; iedereen had al een idee wat hij/zij wilde maken en hiervoor spullen ingekocht. Daardoor konden ze op de dag zelf direct aan de slag.

Zie hieronder een impressie van de geslaagde dag!

WikiHouse geopend bij ICDUBO

By Uncategorized

RDM Makerspace, WikiHouseNL, Studio RAP en ICDUBO sloegen begin dit jaar de handen ineen om de WikiTower te realiseren. De WikiTower is gebaseerd op het WikiHouse concept: alle tekeningen van de het huis zijn open source en gratis te downloaden. Zo kan iemand aan de andere kant van de wereld het huis met behulp van een CNC frees ook nabouwen. Het open karakter zorgt er voor dat het concept continue verbeterd wordt en aangepast kan worden naar lokale omstandigheden. Vanaf vandaag is de WikiTower voor iedereen te bezichtigen bij ICDUBO op RDM Rotterdam!

De eindeloze mogelijkheden van lasersnijden

By Uncategorized

Lasersnijden is de makkelijkste manier om snel iets te maken; van tekening naar lasergesneden of gegraveerd object is binnen een paar uur onder de knie. De leden van RDM Makerspace lasersnijden de mooiste dingen op onze Lion Laser! Hieronder een paar voorbeelden:

Nieuwe huisstijl & logo RDM Makerspace

By makerspace

Afgelopen week werd de nieuwe huisstijl van RDM Rotterdam (onderdeel Havenbedrijf), RDM CoE (onderdeel Hogeschool Rotterdam) en RDM Makerspace BV (opgericht door Jurjen Lengkeek en Vincent Wegener). Alle 3 de partijen maken zich hard voor het succes van het RDM concept; Business, Campus & Events en daarom is besloten om een gezamelijke huisstijl aan te houden. We zijn er trots op!

Buurtwerk en Rotterdam Partners maken het bij RDM Makerspace

By Uncategorized No Comments

RDM Makerspace is dé plek aan het worden in Nederland om een actieve en innovatieve team build activiteit te houden. In 2014 kwamen al eerder KPN, Ministeries (EZ, SZW) en gemeentes (Rotterdam, Delft) naar RDM Makerspace voor inspirerende workshops. In januari waren Buurtwerk en Rotterdam Partners op bezoek om aan de slag te gaan met diverse maak workshops.

3, 2, 1…Technasium dagen go for launch

By Uncategorized No Comments

Afgelopen januari gaf RDM Makerspace aan alle 5 eerste klassen van het Technasium Libanon lyceum een workshop waterraket bouwen. Daarbij werden we ondersteunt door de Delftse studenten vereniging DARE (Delft Aerospace Rocket Engineering).

Na de theorie gingen de leerlingen aan de slag met 3D printen, lasersnijden en andere apparatuur om aan het eind van de dag hun eigen gebouwde raket te lanceren.

Deltalinqs jaardiner 2015 – Unleash the drones part II

By 3d print No Comments

Voor het Deltalinqs Jaardiner 2015 werd RDM Makerspace gevraagd een innovatieve act te verzorgen. Of we met een drone een 3D geprint schip konden overhandigen aan de gastspreker die avond. Die kans lieten we niet liggen. Zie hieronder een fotoverslag:

5-assig frezen

By Uncategorized

Studio RAP heeft onze FANUC Robotarm omgebouwd naar een 5-assige CNC frees. Toepassingen zijn bijvoorbeeld mallen voor beton en composieten, maar ook scheepsmodellen of grote kunstobjecten. Via Studio RAP biedt RDM Makerspace 5 assig frezen als dienst aan, naast andere diensten zoals watersnijden en 3D printen. Bekijk hieronder de eerste resultaten. De volgende stap is een modulaire extruder die aan de Fanuc gekoppeld kan worden, waardoor we grote objecten kunnen gaan 3D printen.

RDM Makerspace gaat knallend het jaar uit!

By Uncategorized

RDM Makerspace sloot knallend het jaar af met met een borrel voor onze instructeurs en makers en lasergames in een verduisterde RDM Innovation Dock. Waar anders kan je dit soort gave dingen doen? Alleen in Rotterdam, ja toch!

RDM Makerspace teamuitjes; de MakeXperience

By Uncategorized

Op zoek naar een creatief en inspirerend bedrijfsuitje? RDM Makerspace heeft de afgelopen maanden voor diverse organisaties teamuitjes georganiseerd. O.a. RIVM, Gemeente Rotterdam, Ministerie Economische Zaken, Ministerie Sociale Zaken, TU Delft, Hogeschool Rotterdam en KPN gingen je voor. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Made @ RDM Makerspace

By Uncategorized

Naast de diverse workshops en cursussen die RDM Makerspace aanbiedt komen er dagelijks makers bij ons over de vloer om aan hun projecten te werken. Hieronder een overzicht wat er zoal gemaakt wordt in de makerspace!

Nieuwe machines, nieuwe ruimte

By Uncategorized

RDM Makerspace is aan het uitbreiden, zowel in machines als in de ruimte die we aan onze makers ter beschikking stellen. We hebben nu een kavel van 250m2 er bij waar onze makers dag en nacht toegang tot kunnen krijgen. Op het kavel staan:
– 1 Lion Lasersnijder, werkveld 1200×900
– 1 CNC frees, werkveld 2000x3000x120
– 1 Fanuc Robot, in ontwikkeling voor XXL 3D printen en 5-assig CNC frezen
– Meerdere werkbanken
– Opslag in 20ft zeecontainer

Kom gerust langs om te kijken welke mogelijkheden we jou kunnen bieden.

RDM Makerspace bij BNR over de vloer

By Uncategorized

Afgelopen 28 april waren we te gast bij BNR om over de ontwikkelingen op het gebied van 3D printen te praten.

Als we recente berichten mogen geloven, zorgt 3D printen voor een revolutie binnen zowel de retailsector als in de metaalindustrie. Bij RDM Makerspace in Rotterdam weten ze daar alles van. De meeste ‘dingen’ die daar worden gemaakt, komen uit de 3D printer. Wij nemen de proef op de som in de uitzending, met Vincent Wegener. Hij is één van de oprichters van deze ‘sportschool voor makers’.

Roffab dag op RDM Campus

By Uncategorized

RDM Makerspace is er van overtuigd dat ‘Maken’ een cruciaal onderdeel moet zijn van het onderwijs. Op dit moment wordt daar in de regio Rotterdam te weinig aandacht aan besteed. Daarom hebben we samen met andere gelijkgestemde Rotterdamse partners ROFFAB opgericht. Roffab richt zich op het maak onderwijs voor kinderen tussen de 9 en 15 jaar. In dat kader doen we ook mee met het Stadsinitiatief en organiseerde we afgelopen 29 maart de eerste ROFFAB dag. Meer dan 200 kinderen en 150 ouders kwamen naar RDM Campus om kennis te maken Lego mindstorms, Dutch robot games, drones en 3D printen. De dag bewees dat de vraag onder ouders en hun kinderen naar dergelijke activiteiten groot is!

KPN M2M dag bij RDM Makerspace

By Uncategorized

Op 13 februari was KPN M2M bij ons te gast om diverse inspirerende workshops en presentaties te volgen. KPN en RDM Makerspace gaan in de nabije toekomst meer doen met Internet of Things. Hou onze site hiervoor goed in de gate!

RDM Makerspace in FD Outlook

By News

FD outlook RDM Makerspace

We sluiten het jaar 2013 trots af: in het FD Outlook december nummer waarin vooruitgekeken wordt naar de wereld in 2014 met scenario’s, prognoses en trends voor het nieuwe jaar zijn wij 1 van de 12 ondernemers in ‘The class of 2014’: het jaar van de Makerspace!

Technasia bij RDM Makerspace

By Uncategorized

technasia rdm makerspace raket

technasia rdm makerspace
Een van de doelen van RDM Makerspace is om techniek meer onder de aandacht te krijgen bij kinderen en jongeren. Voor beide doelgroepen heeft RDM Makerspace programmering ontwikkeld.

Vandaag hadden we weer een groep Technasia-leerlingen over de vloer, dit keer van Spieringshoek, die de slag gingen met 3D-tekenen, solderen, Marshmallow-torens en raketten bouwen.

3D scannen + 3D printen = 3D selfie

By 3d print

Een selfie maken, jezelf op de foto zetten, is al zo oud als de digitale camera en recent is ‘Selfie’ zelfs opgenomen in het Oxford woordenboek.

Daar voegen we nu een extra element aan toe; de 3D selfie. Na jezelf in te scannen met de 3D scanner kan je daarna jezelf uit 3D printen.

Ook je eigen 3D selfie maken? Tijdens onze workshop ‘introductie 3D printen’ kan dat! Geef je nu op.

1 oktober event: Makerspaces, 3D/4D Printing en Nanotech

By 3d print, event, makerspace, News

SU-NL
Aanstaande 1 oktober organiseert Singularity University NL in samenwerking met RDM Makerspace een event op RDM Campus met als thema’s Makerspaces, 3D/4D printing en Nanotech. Meerdere top sprekers zullen hun visie over deze ontwikkelingen delen. Kom ook om alles te weten te komen over deze laatste trends.

Wanneer: 1 oktober
Waar: RDM Makerspace
Tijd:
15:00 Inloop
16:00 Start event
18:00 Borrel + rondleiding RDM Makerspace/RDM Campus
20:00 Einde

Aanmelden via de Singularity University Meetup

Over Singularity University
Singularity University is geen universiteit in de traditionele zin, zoals bijvoorbeeld de UvA of Harvard. Het initiatief voor Singularity University komt van Peter Diamandis, Ray Kurzweil, Robert D. Richards en Michael Simpson en heeft als missie om wereldproblemen op te lossen met behulp van exponentiële technieken.

Afgelopen jaar was Singularity university te zien op VPRO’s Tegenlicht.

Singularity University wordt in Nederland vertegenwoordigd door Yuri van Geest.

Introdagen geslaagd

By Uncategorized
bling bling

bling bling

Tijdens de wereldhaven dagen organiseerden we een ‘soft launch’ van RDM Makerspace: we gaven rondleidingen door het machinepark, mensen konden zich opgeven voor de eerste cursussen en konden zich vermaken met de verschillende activiteiten die we aanboden zoals een naamplaatje printen met je eigen naam erop met de 3D-printer en een workshop solderen.

Jong en oud leert solderen
Kabinet Paars op bezoek bij RDM Makerspace

Oud RDM bezoekt RDM Makerspace

Jong en oud leert solderen