Hoe werkt een waterstraalsnijder?

Waterstraalsnijden is een bewerkingsmethode waarbij water onder zeer hoge druk op een materiaal wordt gespoten. Doordat er abrasief (schuurmiddel) aan het water wordt toegevoegd, wordt de straal zo krachtig dat er door bijna elk materiaal heen kan worden gesneden.

Waarvoor kan je een waterstraalsnijder gebruiken?

De machine kan alleen tweedimensionale contouren snijden. Het is dus het alleen geschikt voor het maken van platte vormen, gesneden uit plaatmateriaal.

Omdat het water bijna overal doorheen snijdt, is er heel veel mogelijk. Door staal of steen snijden is geen probleem. Een voordeel van het snijden is dat er weinig warmte wordt ontwikkeld. De temperatuur wordt maximaal 50°C. Hierdoor kan er ook door zachter materiaal gesneden worden als plastic of rubber zonder dat het smelt. De machine is op een paar honderdsten van een milimeter nauwkeurig. Er ontstaat dus een heel mooi gelijkmatig oppervak.

Er kunnen natuurlijk geen materialen gebruikt worden waar het water intrekt, of die een reactie aangaan met water. Je kunt denken aan karton of zacht hout. Het is wel mogelijk hard hout te waterstraalsnijden, maar het bewerken van hout gaat waarschijnlijk beter met een van de houtbewerkingsmachines.

Welk materiaal kan je bewerken met een waterstraalsnijder?

Hieronder staan voorbeelden van goed geschikte materialen voor het waterstraalsnijden. Metalen zijn in standaardformaten aanwezig. Andere materialen of moeilijke maten moeten zelf aangeleverd worden.

Metaal: (Roestvrij) Staal, Aluminium, Titanium, Messing, Zink
Steen: Marmer, Graniet, Keramiek, Tegels
Kunststof: Plastic, Plexiglas
Glas
Rubber
Composieten

Voorbeelden

Het uitsnijden van een logo/letters snijden
Tandwielen snijden
Waterstraalsnijden Logo 2

Waterstraalsnijden Rubber 2

De waterstraalsnijder van RDM Makerspace

Deze waterstraalmachinine is van het merk Water Jet Germany type S3015:

Een opdracht indienen voor de waterstraalsnijder

Als je een opdracht wilt indienen voor de waterstraalsnijder neem dan contact met ons op. We zullen dan aangeven of we de opdracht voor je kunnen uitvoeren en indien dit het geval is een offerte voor je opstellen.

Zelf aanleveren

Deze machine wordt numeriek bestuurd. Gezien er alleen tweedimensionale contouren mee gesneden kunnen worden, is er een dxf/dwg-bestand nodig voor de machine. Hiermee worden de contouren automatisch uitgesneden. Zo’n bestand kan worden gemaakt met een CAD-tekenprogramma. Verder moet er in sommige gevallen eigen materiaal worden aangeleverd (zie Materialen)

Deze service is exclusief voor leden